Teksti Heidi Pelander

Jo yli 2 600 ihmistä menehtynyt tänä vuonna pyrkiessään Eurooppaan

Lähdön syitä ovat muun muassa konflikti, väkivalta, heikko taloudellinen tilanne tai ilmastonmuutoksen seuraukset kotimaassa.

Afrikasta ja Lähi-Idästä Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä on kasvussa. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan tänä vuonna elokuun loppuun mennessä heitä oli lähes 148 000.

”Näyttää siltä, että olemme ylittämässä viime vuoden luvun, joka oli 189 620”, kertoo IOM:n Suomen-toimiston johtaja Tobias van Treeck.

IOM:n luvut sisältävät muun muassa turvapaikanhakijoita ja taloudellisista syistä muuttavia. Suunnitelmallisesti työn tai opiskeluiden perässä Eurooppaan muuttavia ei näihin lukuihin lasketa.

Van Treeckin mukaan valtaosa siirtolaisista pyrkii Eurooppaan siksi, että tilanne kotimaassa ei ole kestävä. Lähdön taustalla voi olla esimerkiksi konflikti, väkivalta, heikko taloudellinen tilanne tai ilmastonmuutos. Eniten tulijoita on tänä vuonna Syyriasta, Norsunluurannikolta, Guineasta, Egyptistä ja Bangladeshista.

IOM:n mukaan siirtolaisten yleisimmät reitit kulkevat Pohjois-Afrikasta Italiaan tai Espanjaan sekä Turkista Kreikkaan, Kyprokselle tai Bulgariaan.

Vaarallisia merimatkoja

”On huolestuttavaa, että salakuljettajat näyttävät välittävän enemmän omista tuloistaan kuin siirtolaisten turvallisuudesta.”

– Tobias van Treeck

Tobias van Treeck kertoo, että iso osa siirtolaisista tulee Eurooppaan salakuljettajien avustuksella. Matka on usein vaarallinen. IOM:n mukaan 2 656 ihmistä on kuollut tai kadonnut matkan aikana tänä vuonna.

”On huolestuttavaa, että salakuljettajat näyttävät välittävän enemmän omista tuloistaan kuin siirtolaisten turvallisuudesta. Veneet eivät usein ole edes merikelpoisia, ja ne ahdetaan täyteen ihmisiä.”

Pimeässä sataman lamppujen loisteessa laiva täynnä ihmisiä näkyy odottavan maihin nousua.
Lampedusan saarelle saapui syyskuussa kolmen päivän aikana veneillä 8 500 ihmistä. Kuvan vene saapui heinäkuun lopulla satamaan. Kuva: Johan Persson

Van Treeck muistuttaa, että siirtolaisten reitit muuttuvat usein. Tällä hetkellä eniten käytetty reitti on Tunisiasta Välimeren yli Italiaan.

Euroopan unioni reagoi tilanteeseen heinäkuussa solmimalla Tunisian kanssa kumppanuussopimuksen. Kaikkiaan yli miljardin euron sopimuksessa 105 miljoonaa euroa kohdistettiin muuttoliikkeen hallintaan, kuten rajavalvonnan kehittämiseen, ihmissalakuljetuksen torjumiseen ja siirtolaisten paluun organisointiin.

Muuttoliikkeen hallintaan ollaan puuttumassa myös EU:n sisällä, kertoo erityisasiantuntija Saila Heinikoski sisäministeriöstä.

”EU:ssa neuvotellaan turvapaikka- ja muuttoliikeuudistuksesta. Ideana on rakentaa nykyistä toimivampi ja yhtenäisempi järjestelmä, jossa ensimmäisten maahantulomaiden taakka ei olisi suhteeton. Tarkoitus on, että lainsäädäntö saataisiin hyväksyttyä ennen ensi kesän europarlamenttivaaleja.”

Lue lisää: Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vähentäisi Afrikan muuttoliikettä merkittävästi