ChatGPT katsoo maailmaa piilorasistin silmin

Kirjoitin vuonna 2021 blogikirjoituksen siitä, kuinka algoritmi voi olla rasistinen, jos sille syötetyssä datassa on koodaajien tunnistamattomia ennakkoluuloja. Teksti palasi mieleeni, kun luin, kuinka keinoäly oli tehnyt seksistisiä kepposia aasialaistaustaisille naisille.

Lensa AI -nimisellä applikaatiolla voi tehdä omasta kuvastaan tyylitellyn avatarin. Etenkin aasialaisen näköisten naisten kuvista oli tullut pornahtavia: vaatteet olivat vähentyneet ja rinnat kasvaneet. Ilmeisesti Lensan datassa on paljon pornoa, jossa esiintyy aasialaisen näköisiä naisia. Siksi keinoäly näkee sen ”normaalina”.

Mietin: Miten suosittu keinoäly ChatGPT katsoo maailmaa? Miltähän näyttäisi sen mielestä tyypillisen ihmisen tyypillinen päivä eri puolilla maailmaa?

Kävi ilmi, että ChatGPT tarjoilee niin stereotyyppisiä kliseitä eri maanosien ihmisistä, että tulee väistämättä mieleen kenialaisen Binyavanga Wainainan satiiri ”How to Write about Africa”.

Alla tarinoita ”tyypillisistä” päivistä eri puolilla maailmaa. Loin henkilöistä kuvat Photoleap-keinoälyllä, jotta tarinoihin on helppo eläytyä.

Afrikka: Tiedonjanoinen nainen savimajassa

Keinoälyn luoma kuva afrikkalaisesta tytöstä savannilla.
Keinoälyn luoma Amina.

ChatGPT:n mielestä tyypillinen afrikkalainen henkilö on Amina, joka asuu maaseudulla.

”Amina nousi ensimmäisten auringonsäteiden mukana, hänen pieni olkikattoinen majansa täyttyi pehmeästä kullankeltaisesta valosta”, ChatGPT aloittaa.

Amina, ahkera ja päättäväinen nuori nainen, unelmoi opettajan ammatista. Aamupalaksi hän  syö puuroa ja hedelmiä ja kävelee sitten pitkän ja haastavan matkan savesta tehtyyn, olkikattoiseen kouluun. Mutta onneksi Aminaa ”ohjaa tiedonjano”. Kävellessään hän ihastelee avaraa savannia, ja luonnon rytminen äänimaailma ohjaa hänen askeliaan, kuinkas muutenkaan.

Oppi imeytyy Aminaan kuin sieneen, ja hänen silmänsä säihkyvät uteliaisuudesta ja päättäväisyydestä. Vielä kotonakin hänen mielensä on täynnä innostusta koulun opeista, kun hän auttaa äitiä kotitöissä ja hakee vettä kaivolta. Päivä päättyy kuin kioskikirjallisuudessa:

”Auringon laskiessa Amina pysähtyi hetkeksi pohtimaan. Hän katseli horisonttia, jossa oranssin ja violetin sävyt sekoittuivat, sydämensä täynnä kiitollisuutta saamistaan mahdollisuuksista. Tietäen, että monet muut kylässä eivät pystyneet osallistumaan kouluun erilaisten haasteiden vuoksi, Amina tunsi vastuuta hyödyntää saamaansa koulutusta parhaalla mahdollisella tavalla.”

Aasia: Kiinalainen teknologiakonsultti

Keinoälyn luoma kuva kiinalaisesta bisnesmiehestä.
Keinoälyn luoma kuva Li Weistä.

ChatGPT:n luoma tyypillinen aasialainen taas ratsastaa toisenlaisilla kliseillä. Li Wei herää auringon noustessa idästä. Kaupungin äänet tulvivat huoneeseen. Hän pukeutuu huolitellusti ja nauttii aamiaiseksi tuoreita dumplingeja, kiinalaista teetä ja paikallisia hedelmiä.

Sitten on aika hypätä metroon ja ahertaa päivä teknologia-alalla. Päivä on kiireinen, mutta monikulttuurinen, kosmopoliittinen ympäristö inspiroi nuorta miestä. Lounaalla irrottaudutaan arjesta, nauretaan ja syödään hyvin ystävien kanssa. Päivän päätteeksi Li Wei käy joogassa etsimässä tasapainoa. Sitten onkin aika mennä äidin patojen ääreen.

”Illalla Li Wei tapasi perheensä ja nautti kotiruoasta, jonka äiti oli valmistanut. He keskustelivat päivän tapahtumista ja jakoivat iloja ja huolia. Perheen yhteinen aika oli arvokasta ja täynnä lämpöä. Li Wei auttoi kotitöissä ja vietti hetken lukeakseen ja oppiakseen uutta.”

Latinalainen Amerikka: Uskovainen herkuttelija ja tanssija

Keinoälyn luoma kuva tanssivasta meksikolaisnaisesta.
Keinoälyn luoma kuva Maríasta.

Latinalaisessa Amerikassa Marían päivä alkaa tietenkin rukouksella aikaisin aamulla. María on mainosgraafikko, mutta jostain syystä hänellä on aikaa aloittaa aamu paikallisessa kahvilassa. Sinne käveltyään hän nauttii leivonnaisista ja suunnittelee samalla päivän askareita ystäviensä kanssa.

Tämän jälkeen María käy suunnittelemassa pari mainosta, ja sitten onkin lounaan vuoro. Ruoka on mausteista, ja ravintolassa soi livemusiikki. Toki siellä on myös tanssilattia.

”Latinojen rytmiset sävelet saivat hänet tanssimaan ja unohtamaan hetkeksi arjen kiireet”, ChatGPT kertoo.

Työpäivän jälkeen hän menee perheensä ja ystäviensä kanssa aukiolle tanssimaan lisää.

Illalla tietenkin syödään yhdessä, ja María auttaa kotitöissä. Varmaankin äitiään. Päivän päätteeksi hän lukee lattarikirjallisuutta, uppoaa tarinaan ja on lopuksi vielä kiitollinen perheestään, ystävistään ja rikkaasta kulttuuristaan.

Eurooppa ja Yhdysvallat samasta puusta

Keinoälyn luoma kuva suomalaismiehestä kirjoittamassa päiväkirjaa.
Keinoälyn luoma kuva Markosta.

Tyypillisen eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen päivän voi yhdistää, sillä ChatGPT:n mukaan niissä on vain vähän eroja. Marko ja Sarah heräävät molemmat unenpöpperössä herätyskelloon. He venyttelevät. Marko tyytyy kahviin, mutta Sarah paistaa lisäksi pekonia ja munia ja leipoo tuoreita sämpylöitä.

Marko hyppää metroon ja Sarah autoon, molemmat kuuntelevat musiikkia matkalla. Marko on pankkialalla, Sarah tekee markkinointia. Molempien päivät kuluvat puhelimessa ja sähköpostien parissa. Lounaalla tavataan ystäviä ja saadaan uusia näkökulmia.

Keinoälyn luoma kuva yhdysvaltalaisesta naisesta kuntosalilla.
Keinoälyn luoma kuva Sarahista.

Marko jatkaa työpäivän päätteeksi kaverien näkemistä kahvilassa, Sarah suuntaa kuntosalille. Illalla molemmat lukevat kirjaa ja katsovat suosikkisarjojaan televisiosta, Marko kokkaa ja Sarah tilaa illallisen.

”Ennen nukkumaanmenoaan hän kirjoitti päiväkirjaansa ja kiitti mielessään päivän hyviä hetkiä”, meille kerrotaan Markosta.

Sarah taas sulki silmänsä tyytyväisenä päivän tapahtumiin ja valmistautui hyvään yöuneen.

”Hän oli kiitollinen päivän mahdollisuuksista ja odotti innolla uusia seikkailuja seuraavana päivänä.”

Miksi stereotypiat ovat haitallisia?

Toimittajat, aktivistit ja kirjailijat ovat pitkään puhuneet stereotypioiden haitallisuudesta. Chimamanda Ngozi Adichien TED-puhe yksipuolisen tarinan vaaroista on alan klassikko, se kannattaa katsoa.

Kliseiset mielikuvat voivat vaikuttaa esimerkiksi siihen, kiinnostuvatko suomalaiset yritykset liiketoimintamahdollisuuksista eri puolilla maailmaa.

Kysyin myös ChatGPT:ltä, miksi stereotyyppiset tarinat ovat haitallisia, ja se tiesi kyllä.

Yleistykset vahvistavat ennakkoluuloja eri kulttuureista ja ihmisryhmistä, mikä voi ChatGPT:n mukaan johtaa syrjintään ja uusiin ennakkoluuloihin. Stereotyyppiset kertomukset voivat vääristää todellisuutta ja vähätellä maailman monimutkaisuutta. Stereotyyppisten kertomusten levittäminen estää meitä oppimasta ja ymmärtämästä todellisia tarinoita ja ihmisten moninaisuutta eri kulttuureissa. Se rajoittaa meidän kykyämme avata mieliämme uusille näkökulmille ja rakentaa aitoa kulttuurien välistä ymmärrystä.

”On tärkeää haastaa stereotypioita ja pyrkiä kertomaan moniäänisiä tarinoita, jotka heijastavat todellisuutta ja edistävät kulttuurista herkkyyttä ja ymmärrystä”, ChatGPT sanoi.

ChatGPT pahoitteli (kysyttäessä) kertomiaan stereotyyppisiä tarinoita ja sanoi pyrkivänsä kehittymään ja oppimaan.

Pääkuva: Mohamed Hassan / Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *