Äärimmäistä edistystä

Jos käytössäsi olisi vajaat pari euroa tälle päivälle, mitä sillä ostaisit? Kehitysmaissa äärimmäisessä köyhyydessä elävät ihmiset käyttävät 1,5 euroa ruokaan. Lopulla 0,3 eurolla pitäisi maksaa kaikki muu tarpeellinen.

Hyvä uutinen on, että yhä harvempi ihminen joutuu kehitysmaissa vastaavaan tilanteeseen. Äärimmäinen köyhyys on vähentynyt maailmassa merkittävästi 25 vuodessa. Vuonna 1990 kehitysmaiden väestöstä 47 prosenttia eli äärimmäisessä köyhyydessä, kun vuonna 2015 määrä oli tippunut siitä kolmannekseen. Myös aliravitsemus on saatu lähes puolitettua. Vuosina 1990–1992 aliravittujen ihmisten osuus kehitysmaissa oli 23,3 prosenttia. Vuosiin 2014–2016 mennessä aliravittuja oli enää 12,9 prosenttia.

Eniten edistystä on tapahtunut vuoden 2000 jälkeen, jolloin YK:n jäsenmaat, YK-järjestöt ja kansainväliset rahoituslaitokset hyväksyivät vuosituhattavoitteet ja sitoutuivat täyttämään ne. Vuosituhattavoitteet tähtäsivät maailman suurten kehitysongelmien ratkaisemiseen vuoteen 2015 mennessä. Ne ohjasivat myös Suomen kehitysyhteistyötä.

Kuva: Elvi Rista, Grafiikka: Juho Hiilivirta

 

Lue, miten vuosituhattavoitteet onnistuivat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *