Ei kerosiinia vaan aurinkoa

Etiopialaisperhe viettää tavallista koti-iltaa Akatin kylässä. Olohuoneessa vanhemmat katsovat television iltauutisia, ja viereisessä huoneessa lapset tekevät läksyjä kattolampun alla. Aiemmin tämä ei ollut mahdollista, sillä kalliin ja savuttavan kerosiinin tuottamaa sähköä riitti vain välttämättömimpiin asioihin. Nyt kerosiinin kuitenkin korvaavat tehokkaat ja ympäristöystävälliset aurinkopaneelit, joiden ansiosta myös huoneilma on entistä puhtaampaa.

Kestävän liiketoiminnan kehittämistoimisto Gaia johti hanketta, joka toi vuonna 2017 puhtaan energian yhteensä 200 000 pienyrityksen ja kotitalouden saataville Etiopiassa. Työ keskittyi uusiin ja kestäviin liiketoimintamalleihin. Niiden avulla mikrorahoituslaitokset voivat tarjota lukuisille asiakkaille turvallisia ja kohtuuhintaisia uusiutuvan energian järjestelmiä, kuten aurinkopaneeleita.

Gaia sao työlleen tukea Nordic Climate Facility -säätiöltä (NCF), joka rahoittaa ilmastoa hyödyttäviä hankkeita. Suomi tukee NCF:n toimintaa Pohjoismaiden kehitysrahoituslaitoksen NDF:n kautta.

Lue, mitä muita tuloksia hanke on saanut aikaan (englanniksi)

Kuva: Gaia, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *