Norsujen salametsästys kuriin

”Ennen tiesimme hyvin vähän norsujen salametsästyksen laajuudesta Afrikassa. Nyt tiedämme norsukuolemista eri maissa ja ymmärrämme paremmin salametsästyksen syitä. Se auttaa salametsästyksen ja laittoman norsunluukaupan torjumisessa”, kertoo ugandalainen luonnonsuojeluasiantuntija Charles Tumwesigye.

Uhanalaisten lajien kauppaa säätelee kansainvälinen CITES-sopimus. Sopimuksen toteuttamisen tueksi on perustettu Monitoring the Illegal Killing of Elephants -ohjelma eli MIKE. Se kerää tietoa norsujen salametsästyksestä 13:ssa Afrikan maassa. Vuonna 2008 MIKEn keräämät luvut kertoivat, että norsujen salametsästys oli lähtenyt rajuun nousuun. Salametsästäjät himoitsevat norsunluuta, josta valmistetaan koriste-esineitä erityisesti Aasian markkinoille. MIKEn kautta eri maiden päättäjät ovat saaneet ajantasaista tietoa sekä norsukantojen tilanteesta että keinoista, joilla salametsästykseen voi puuttua. Salametsästys uhkaa silti norsukantoja etenkin Keski- ja Itä-Afrikassa.

Afrikassa ja Aasiassa toimiva MIKE-ohjelma aloitettiin vuonna 1997. Sen ansiosta yli 700 luontoalan asiantuntijaa on saanut koulutusta salametsästyksen torjunnasta. Suomi rahoittaa ohjelmaa Euroopan unionin kautta.

Kuva: James Sanders, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *