Lue näköislehti (PDF, 3,05 MB)

NRO 1 Maaliskuu 2019

På svenska

Dags för EU att leva upp till sina värden

Unga afrikaner önskar sig god förvaltning och grundläggande rättigheter, vilka även utgör Europeiska unionens grundläggande värden. Håller EU fast vid dem nu då unionen förhandlar om sina framtida relationer med Afrika?

På svenska

Nordiskt spelbygge

Afrika går framåt men klarar sig inte i det globala maktspelet. Vad gör de nordiska länderna? Iina Soiris råd är att plocka fram legoklossarna: grundelementen för den nordiska välfärden står sig.

Haastattelu

Laboratorio tekee hyvää

Aalto-yliopiston yhteyteen Espooseen avattiin joulukuussa YK:n innovaatio- ja teknologialaboratorio UNTIL. Sen suojissa aletaan ratkoa ihmiskunnan ongelmia, mutta vastuullisesti, sanoo YK:n tieto- ja viestintäteknologiasta vastaava apulaispääsihteeri Atefeh Riazi.

Uganda yrittää

Moni ugandalainen ryhtyy yrittäjäksi, kun palkkatyötä ei ole tai ansiot eivät riitä elämiseen. Kehityksen haasteet luovat kysyntää myös yhteiskunnalliselle yrittäjyydelle.

Puheenvuorot

Pohjoismaista pelinrakennusta

Afrikka harppoo eteenpäin, mutta ei pärjää globaalissa valtapelissä. Mitä tekevät Pohjoismaat? Iina Soiri suosittelee tarttumaan legoihin: pohjoismaisen hyvinvoinnin peruspalikat kestävät.

Pääkirjoitus

Mustavalkoisia sävyjä

Alfonso Cuarónin palkitussa elokuvassa Roma päähenkilö on kotiapulainen, nuori misteekkinainen Cleo. 1970-luvun alun Meksikoon sijoittuva mustavalkoinen elokuva kuvaa hienosyisesti perhe-elämää.

Haastattelu

14.4. – ja siitä eteenpäin

Huhtikuun eduskuntavaaleihin valmistauduttaessa kehityspolitiikka on jäänyt näkyvien kotimaisten teemojen alle. Kehitys-Utveckling-lehden kiertokyselyssä kehityspolitiikkaan paneutuneet kansanedustajat eri puolueista vastaavat, mihin suuntaan seuraavan hallituksen kehityspolitiikan olisi hyvä lähteä.

Maailman makasiini

Aika ottaa arvoista kiinni

Nuoret afrikkalaiset toivovat hyvää hallintoa ja perusoikeuksia, jotka ovat myös Euroopan unionin perusarvoja. Pitääkö se niistä kiinni, kun nyt neuvotellaan EU:n ja Afrikan tulevista suhteista?

Ajankuva

Kotiapulaisten mitta täyttyi Mosambikissa

Pitkiä työpäiviä huonolla palkalla vailla taukoja. Väkivaltaa, pelkoa ja huolta kotona yksin olevista lapsista. Mosambikilaiset kotiapulaiset perustivat liiton turvaamaan oikeuksiaan. Heidän äänenään on pääsihteeri Maria Joaquin.

Kehitysyhteistyö tuo tunteet pintaan

Mielekkäintä on nähdä, kuinka ihmisten olot parantuvat. Kehityksen hitaus taas lannistaa. Oulun yliopiston tutkimushanke tarkastelee kehitysyhteistyötä muistojen etäisyydeltä.

Vapaalla

Kibera kaipaa tyyliä

Köyhätkin käyvät suihkussa ja pukeutuvat siististi, sanoo kenialainen tyyli-ikoni Stephen Okoth. Hän haluaa muuttaa mielikuvaa kotislummistaan Kiberasta ja kannustaa nuoria luoville aloille.