NRO 3 Syyskuu 2020
Pääkirjoitus
Pandemia nosti sosiaaliturvan puutteet esiin
Koronakriisin yhteydessä on luotu nopealla tahdilla mekanismeja erilaisille tulonsiirroille. Kun ohjelmat ja tekniset ratkaisut, kuten mobiilimaksujärjestelmät, on kerran otettu käyttöön, kynnys sosiaaliturvan laajentamiselle ei ole niin korkea.
Maailman makasiini
Kenialaisen Owino Uhurun slummin asukkaat voittivat saastuttavan yrityksen oikeudessa
Oikeuden päätös on ennakkotapaus, joka helpottaa myös muita ruohonjuuritason yhteisöjä vaatimaan oikeuksiaan.
Maailman makasiini
Koronapandemia on lisännyt muovin kulutusta ja jätettä
Vaihtoehtoja muoville tulisi etsiä vanhoista perinteistä ja uusista innovaatioista, sanoo ympäristöjärjestö WWF:n Anna Soirinsuo.
Miten niin?
Digiopetus lisääntyy Afrikassa niin rikkaissa kuin köyhissäkin kouluissa
Digitaalisessa opetuksessa tärkeintä ovat sisällöt, eivät välineet, sanoo tansanialaista Shule Direct -oppimisalustaa johtava Faraja Nyalandu.
Infografiikka
Enemmistö maailman ihmistä on vailla sosiaaliturvaa
Harvempi kuin joka kolmas ihminen saa tarpeen vaatiessa julkista taloudellista tukea vanhemmuuden, työttömyyden, sairauden ja vanhuuden aikana.
Seuraako pandemiasta parempaa sosiaaliturvaa?
Koronakriisi herätti kehitysmaat laajentamaan sosiaaliturvaansa, mutta pelkkä käteisapu ei riitä korjaamaan repaleista tai olematonta turvaverkkoa.
Tansania varautuu tartuntatauteihin
Maailmanlaajuinen terveysturvallisuusohjelma auttaa Tansaniaa tunnistamaan ja ehkäisemään vaarallisia zoonooseja, jotka voivat tarttua ihmiseen esimerkiksi nautakarjasta.
Kolumni
Koronakriisi on luonnolle uhka, ei helpotus
Pahimmillaan koronapandemia kiihdyttää aikamme isoista ympäristökriiseistä molempia: ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden katoa, Tiina Raevaara kirjoittaa.
Puheenvuorot
Keskiluokan kapina kytee Latinalaisessa Amerikassa
Ainoa keino toipua koronapandemiasta ja välttää vuodentakaiset levottomuudet on kuunnella kansalaisten toiveita ja vaateita, kirjoittavat Ricardo Raineri ja Philippe Benoit.
Jatkuuko Etiopian kehitysloikka, vaikka valtion yhtenäisyys rakoilee?
Köyhyys on Etiopiassa puolittunut ja lukutaito kaksinkertaistunut 1990-luvun alun luvuista. Etniset konfliktit repivät kuitenkin Afrikan toiseksi runsasväkisintä valtiota.
Eurooppa haluaa uudistaa suhdettaan Afrikkaan, mutta afrikkalaiset eivät tiedä, ovatko eurooppalaiset siihen valmiita
EU pyrkii luomaan tasaveroista kumppanuutta Afrikan kanssa. Siinä on tärkeää, että yritetään kuunnella ja ymmärtää toista, komissaari Jutta Urpilainen sanoo.
Ajankuva
Verkkoyhteys parantaa opiskelumahdollisuuksia pakolaisleirillä
Nakivalen pakolaisleirillä Etelä-Ugandassa lapset käyvät koulua kojuissa, joiden sisäpilareihin on asennettu sateenkestäviä taulutietokoneita. Langaton verkkoyhteys toimii aurinkosähköllä. Hello World -järjestö uskoo, että tietoteknologia helpottaa opiskelua myös köyhissä oloissa.
Haastattelu
Toimitusjohtaja ammentaa sijoitusoppinsa lapsuutensa Pohjanmaalta
Olen aina halunnut tehdä töitä kehityskysymysten parissa tai ainakin oppia ymmärtämään niitä, sanoo kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin pitkäaikainen toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi.
Suomi tekee
Itä-Afrikassa puhutaan kuukautisista ääneen
Fidan ja kuukuppivalmistaja Lunetten yhteishanke hälventää kuukautisiin liittyvää häpeää Itä-Afrikassa.
Vapaalla
Elsa Majimbo pelasti videoillaan Afrikan koronatylsyydeltä
Elsa Majimbo pelasti aidoilla mutta humoristisilla videoillaan Afrikan koronatylsyydeltä.
Esittelyssä
Luontoa on turha syyttää, jos ihmiset kärsivät kohtuuttomasti luonnonilmöiden seurauksista – esittelyssä Disaster by Choice
”On tehtävä oikeita valintoja, jotta lyhytkestoisesta luonnonmullistuksesta ei tule pitkäaikaista inhimillistä katastrofia”, kirjoittaa professori Ilan Kelman.
Tuliaiset
Kaivosalan verotuskäytännöt on saatava näkyville
Kaisa Toroskainen oppi Ghanassa, että pelkkä tieto ei riitä, jos tahto parannuksiin puuttuu.
Sarjakuva
Koronaroska valtaa meret
Koronapandemia on lisännyt muovisten kasvomaskien ja käsineiden käyttöä. Roskakorin sijaan ne päätyvät liian usein mereen.
På svenska
Digital undervisning vinner terräng i Afrika
Faraja Nyalandu leder den tanzaniska lärplattformen Shule Direct.
På svenska
Leder pandemin till bättre socialskydd?
Coronakrisen väckte utvecklingsländerna och tvingade dem att utvidga sitt socialskydd. Enbart kontanthjälp räcker dock inte till för att lappa trasiga eller obefintliga skyddsnät.
På svenska
Fortsätter Etiopiens utvecklingskliv?
Fattigdomen i Etiopien har halveratas och läskunnigheten fördubblats jämfört med situationen i början av 1990-talet. Det som dock fortfarande plågar Afrikas näst folkrikaste stat är de etniska konflikterna.
På svenska
Investeringsverksamhet enligt österbottniska läror
Jag har alltid velat arbeta med utvecklingsfrågor eller åtminstone lära mig förstå dem, säger Jaakko Kangasniemi, långvarig verkställande direktör för bolaget för utvecklingsfinansiering Finnfund.