Jukka Aronen

Viime vuosi rikkoi lämpöennätyksiä ‒ Kiinassa vuoden keskilämpötila nousi jo kaksi astetta

Ilmastonmuutoksen eteneminen rikkoo lämpötilaennätyksiä eri puolilla maailmaa. Vuosi 2021 oli mittaushistorian lämpimin 25 maassa. Kesä-, heinä- ja elokuu olivat ennätyksellisen kuumia pohjoisella pallonpuoliskolla.

Vuosi 2021 oli mittaushistorian lämpimin vuosi 25 maassa, joissa asuu yhteensä 1,8 miljardia ihmistä, kertoo palkittu brittiläinen Carbon Brief -sivusto. Ennätykset rikkoutuivat muun muassa Kiinassa, Etelä-Koreassa, Bangladeshissa ja Nigeriassa.

Myös muita hälyttäviä lukuja nousi esiin, kun Carbon Brief veti yhteen viime vuotta käsitteleviä- ja säätutkimuksia.

Koko maailman pintalämpötila oli kaikkien aikojen viidenneksi ja merilämpötila seitsemänneksi korkein.

Yhteenvedosta käy ilmi, että kesä-, heinä- ja elokuu olivat historian lämpimimmät pohjoisen pallonpuoliskon maa-alueilla. Korkeaan lämpötilaan liittyi äärimmäisiä helleaaltoja, metsäpaloja ja rankkasateita. Koko maailman pintalämpötila oli kaikkien aikojen viidenneksi ja merilämpötila seitsemänneksi korkein.

Maa-alueen lämpeneminen oli poikkeuksellisen kiivasta Kanadassa, Kiinassa, Pohjois- ja Etelä-Koreassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Kiinassa vuotuinen lämpeneminen ylitti ensimmäisen kerran kahden celsiusasteen rajan esiteolliseen aikaan verrattuna.

Merenpinta oli ennätyksellisen korkealla, ja nousu on kiihtynyt viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana. Vastavuoroisesti arktisen meren jääpeite pysyi keskivertoa pienempänä suurimman osan vuotta.

Kanadassa ennätyksellinen lähes 50 asteen lämpö

Carbon Brief nostaa viime vuodelta esiin erityisesti kesäkuun helleaallot Pohjois-Amerikan luoteisosissa. Kanadassa mitattiin tuolloin ennätyksellinen 49,6 celsiusasteen lämpö. Kaupunki, jossa aiempi vuodelta 1937 peräisin ollut lämpöennätys rikottiin, tuhoutui lähes kokonaan lämpöaaltoa seuranneessa metsäpalossa.

Vuonna 2021 nähtiin yli 50 merkittävää hurrikaania, trooppista syklonia ja tropiikin ulkopuolista myrskyä. Nigeriassa, Ghanassa, Intiassa, Turkissa, Saksassa, Belgiassa, Hollannissa ja Kiinassa kärsittiin tappavista tulvista.

Vuonna 2021 nähtiin yli 50 merkittävää hurrikaania, trooppista syklonia ja tropiikin ulkopuolista myrskyä.

Äärimmäisiä lämpöaaltoja koettiin puolestaan Siperiassa, Pakistanissa, pohjoisessa Intiassa, osassa Lähi-itää, Pohjois-Afrikassa ja Euroopassa. Metsäpalot kurittivat läntistä osaa Yhdysvalloista, Välimeren aluetta ja Israelia.

Kanadan lämpöaalto saattaa toistua tulevaisuudessa jopa viiden vuoden välein

Viime vuonna Kanadaan 49,6 asteen tuonut lämpöaalto olisi kansainvälisen World Weather Attribution -tutkijaryhmän mukaan tapahtunut vain ”kerran 150 000 vuodessa”, jos ihminen ei olisi toiminnallaan lämmittänyt maapalloa.

Jo tapahtunut lämpeneminen on kuitenkin kutistanut todennäköisyyden ”kerran tuhannessa vuodessa” -luokkaan, mikä tekee tapahtumasta yhä erittäin harvinaisen, muttei mahdottoman.

Kaikki kuitenkin muuttuu, jos maapallon lämpötila kohoaa kahdella asteella yli esiteollisen ajan keskilämpötilan. Silloin lähes 50 asteen lämpötilaan johtanut helleaalto kurittaisi Kanadaa karkeasti arvioituna 5–10 vuoden välein.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että sään ääri-ilmiöiden todennäköisyydet kasvavat vielä tätäkin nopeammin, kun maapallon keskilämpötila nousee.

Lue lisää: Kehitys-Salminen: Maailmanpankkia syytetään ilmastotöiden jarruttamisesta – pääjohtaja sanoi vielä 2010, ettei usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen

Lue lisää: Yhdysvallat nostaa ilmastonmuutoksen kehitysyhteistyönsä pääteemaksi