Infografiikka
Lehdistönvapaus heikkenee Afrikassa
Hallitukset ja poliitikot eivät enää takaa lehdistön ja journalistien vapaata toimintaa yhtä hyvin kuin ennen. Lehdistönvapaus horjuu pahiten Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa.
Kehityksen vuosikymmenet näkyvät terveytenä ja koulutuksena
Kehitys – Utveckling -lehden juuret ulottuvat vuoteen 1969. Sen jälkeen maailma on muuttunut perusteellisesti: suuri osa ihmiskuntaa on noussut köyhyydestä, väestön terveys on parantunut ja koulujen ovet ovat avautuneet lähes kaikille lapsille.
Miten demokratia voi Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla?
Tuoreen raportin mukaan demokratian tila on viime vuosina hieman heikentynyt Latinalaisen Amerikan ja Karibian maissa. Silti alue on yhä maailman kolmanneksi demokraattisin heti Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan jälkeen.
Riittävätkö tukieurot Ukrainan jälleenrakentamiseksi?
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on aiheuttanut suurta tuhoa maan infrastruktuurille ja taloudelliselle toiminnalle. Ukraina tarvitsee kipeästi muiden maiden tukea, mutta rahaa ei kerry riittävästi kattamaan kaikkia tarpeita.
Kansalaisvaikuttamisen tila on kaventunut
Viime vuonna vain kolmisen prosenttia maailman ihmisistä eli maissa, joissa
he saivat vapaasti kokoontua, perustaa yhdistyksiä ja ilmaista mielipiteensä ilman viranomaishäirintää. Vastaavasti useampi kuin kaksi kolmesta ihmisestä asui maissa, joissa yhteiskunnallinen vaikuttaminen oli lähes tai täysin kiellettyä.
EU investoi globaaliin etelään
Euroopan unioni on menettänyt globaalia valta-asemaansa Kiinalle viime vuosina. Se pyrkii korjaamaan tilannetta Global Gateway -aloitteellaan, joka yhdistää yksityistä rahoitusta kehitysyhteistyöhön.
Nälkä vaivaa etenkin Afrikkaa
Aliravitsemus oli hyvää vauhtia vähenemässä maailmassa, kun koronaviruspandemia sulki työpaikat, hyydytti kaupan ja vei toimeentulon miljoonilta ihmisiltä. Afrikassa konfliktien ja sään ääri-ilmiöiden ohella Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on heikentänyt entisestään ruokaturvaa, kun energia ja lannoitteet ovat kallistuneet ja tuontivilja jäänyt Mustanmeren satamiin.
Ei enää vain sademetsä
Valtaosa Amazonin sademetsästä sijaitsee Brasiliassa, jossa sitä myös tuhoutuu suhteellisesti eniten. Viime vuosikymmeninä etenkin maatalous ja karjankasvatus ovat vallanneet metsäalaa.
Ihminen kuluttaa enemmän kuin luonto uusiutuu
Ekologinen jalanjälki on suurin maissa, joissa kulutetaan runsaasti niin omia kuin muidenkin maiden luonnonvaroja.