NRO 2 Kesäkuu 2020
Pääkirjoitus
Moyo käänsi kelkkansa, koska kitsastelu voi käydä kalliiksi
Sambialainen ekonomisti Dambisa Moyo julisti vuosikymmen sitten kehitysavun kuolleeksi. Moyon bestselleriksi kivunneen Dead Aid -teoksen mukaan apu ei ollut ainoastaan tehotonta vaan myös haitallista: se ruokki korruptiota, apuriippuvuutta ja talouden häiriöitä.
Maailman makasiini
Suomi tukee kehitysmaita koronakriisissä
Tukea kohdennetaan muiden muassa humanitaariseen apuun, rokotetutkimukseen ja Maailman terveysjärjestön WHO:n toimintaan.
Maailman makasiini
Koronakriisi kurittaa köyhien maiden lapsia
Yhteiskuntien sulkeminen voi uhata lasten hyvinvointia enemmän kuin koronaviruksen aiheuttama tauti, arvioi hätäavun asiantuntija Kirsi Haru Suomen UNICEFistä.
Miten niin?
Afrikan ei pidä joutua valitsemaan Euroopan ja Kiinan väliltä
Motolani Agbebi käsittelee tuoreessa väitöskirjassaan kiinalaisten yritysten roolia Afrikan kehityksessä.
Infografiikka
Terveys vaatii vettä ja vessoja
Käsienpesu saippualla puhtaassa juoksevassa vedessä on tehokas tapa torjua tarttuvia tauteja. Kaikilla afrikkalaisilla ei ole siihen mahdollisuutta koronakriisinkään aikana.
Korona koettelee turvaverkkoja, kun kriisi iskee kehitysmaihin
Pandemia iskee kovimmin jo valmiiksi hauraisiin talouksiin. Kehitysmaat tarvitsevat velkahelpotuksia ja apua sosiaaliturvan rakentamiseen.
Essee
Koronakriisin hallinta ratkaisee globaalin kehitysagendan tulevaisuuden
Pandemia on saanut rikkaat maat keskittymään sisäisiin ongelmiinsa samalla, kun globaalissa etelässä kasvaa merkittävä humanitaarinen ja taloudellinen kriisi. Sen ratkaiseminen vaikuttaa monella tavalla myös rikkaisiin maihin, tutkijatohtori Matti Ylönen kirjoittaa.
Puheenvuorot
Viruksen jälkeen kohti vihreämpää taloutta
Sen sijaan, että vain reagoisimme koronakriisin kaltaisiin hätätiloihin, meidän tulee rakentaa talousjärjestelmiä, joissa uhkia on nykyistä vähemmän, kirjoittavat Sandrine Dixson-Declève, Hunter Lovins, Hans Joachim Schellnhuber ja Kate Raworth.
Kolumni
Vain pehmeät keinot tehoavat väestökehitykseen
Tarvitsemme kehitystä, jossa muiden muassa köyhyyden torjunta ja paikallisten ruokajärjestelmien elvyttäminen tukevat koulutuksen ja terveydenhuollon kehittämistä, tutkija Ville Lähde kirjoittaa.
Mosambik tienristeyksessä – maakaasutulojen käyttö ratkaisee, jatkuuko köyhyyden väheneminen
Köyhyys on vähentynyt Mosambikissa viime vuosikymmeninä. Miljardien arvoiset maakaasuesiintymät avaavat mahdollisuuden vauhdittaa kehitystä, mutta asiantuntijat varoittavat resurssikirouksesta.
Tansaniassa puhutaan kuiskien ja media on pantu tiukkaan liekaan
Kansalaiset vaikenevat mielipiteistään ja toimittajat sensuroivat tekstejään, jotta välttyvät sakoilta tai jopa vankilalta. Jamii Forums tarjoaa verkossa mahdollisuuden puhua vapaasti myös politiikasta ja korruptiosta.
Ajankuva
Terveyttä kyliin Malawissa
Lapset ja äidit rokotetaan, koululaiset oppivat pesemään kätensä, kyläläiset saavat puhdasta juomavettä. Punaisen Ristin terveystyö tuottaa tulosta Malawissa.
Haastattelu
Suomalaislääkäri on kulkenut yli vuorten, läpi konfliktien
Lääkäri Leena Kaartinen on puurtanut vuosikymmeniä Afganistanin haastavissa oloissa. Pitkät ajat eristyksissä ja yleinen turvattomuus ovat vaatineet sitkeyttä.
Suomi tekee
Oppimisen iloa Mosambikiin Suomen pitkäaikaisella tuella
Mosambikilaislapset voivat nyt opiskella nykyaikaisessa koulurakennuksessa omalla äidinkielellään osaavien opettajien ohjauksessa.
Vapaalla
Keniassa ei enää palata muovikasseihin
Yhä useampi Afrikan valtio on kieltänyt sangalliset muovikassit. Keniassa katukuva on kahden viime vuoden aikana siistiytynyt ja kauppojen asiakkaat siirtyneet kestokasseihin.
Esittelyssä
Hyviä ja huonoja kriisioppeja – esittelyssä Extreme Economies
Kriiseistä selviytymiseen tarvitaan taloudellista kekseliäisyyttä, mutta myös inhimillistä ja sosiaalista pääomaa.
Tuliaiset
Kehityshankkeissa tarvitaan kuittisulkeisia
Salla Mäkelä oivalsi Zimbabwessa, että taloushallinto on pitkälti käytöksen muuttamista.
Sarjakuva
Etäopetus saa odottaa
Kenialaislapset vartoavat yhä kannettavia tietokoneitaan, jotka hallitus lupasi heille viisi vuotta sitten.
På svenska
Goda och dåliga krislärdomar
Ekonomisk uppfinningsrikedom, men också mänskligt och socialt kapital – det är vad ett land behöver för att klara kriser, skriver Richard Davies i sin bok Extreme Economies.
På svenska
Skyddsnäten prövas av Coronan
Coronakrisen drabbar redan bräckliga ekonomier hårdast. Utvecklingsländerna behöver skuldlättnader och hjälp med att bygga upp sin sociala trygghet.
På svenska
I Tanzania talar man tyst
Tanzanierna håller inne med sina åsikter och journalisterna censurerar sina texter för att undgå böter eller till och med fängelse. Jamii Forums ger dem möjlighet att tala fritt på nätet, också om politik och korruption.
På svenska
Hur ska det gå för Moçambique?
Fattigdomen i Moçambique har minskat under de senaste årtiondena. Naturgasfyndigheter värda flera miljarder ger möjligheter att påskynda utvecklingen, men experter varnar för resursförbannelse.