NRO 1 Maaliskuu 2020
Pääkirjoitus
Kehitysmaista viestiminen on kuin nuorallatanssia
Makeisvalmistaja Brunberg vaihtoi tunnetuimman tuotteensa nimen vuonna 2001. Siitä tuli ihan vain Suukko. Tätä kirjoittaessani yritys ilmoitti muuttavansa myös suukkopakettien kuvastoa. Tähän saakka pakettien kannessa on nähty stereotyyppisesti esitetty afrikkalaispari.
Maailman makasiini
Kehitysyhteistyökritiikkiin kannattaa vastata rehellisesti
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD ruotii tuoreessa raportissaan kehitysyhteistyön tilaa aikana, jolloin populismi, protektionismi ja nationalismi ovat nousussa.
Maailman makasiini
Kirsi Madi UNICEFin toimiston johtajaksi
Tavoite on vahvistaa paikallista osaamista sekä kunnioittavaa ja huolehtivaa työkulttuuria.
Miten niin?
Suomalaisyliopistosta kasvatuksen ja kehityksen maistereita
Tiina Kontinen johtaa uutta kehitystutkimuksen ja kasvatustieteiden yhteistä DEICO-maisteriohjelmaa Jyväskylän yliopistossa. Ensi syksynä alkavaan koulutukseen on hakenut yli 120 opiskelijaa.
På svenska
Magistrar i pedagogik och utveckling
Tiina Kontinen leder det nya magisterprogrammet DEICO vid Jyväskylä universitet, som är gemensamt för utvecklingsforskning och pedagogiska vetenskaper. Över 120 studerande har sökt till utbildningen som börjar nästa höst.
Infografiikka
Kulkusirkat valtasivat Itä-Afrikan
Viime kuukausina aavikkokulkusirkkaparvet ovat tuhonneet kasvillisuutta itäisessä Afrikassa.
Vieläkö valkoiset pelastajat ja afrikkalaisraukat vetoavat suomalaisiin lahjoittajiin?
Tutkija toivoo, että kehitysjärjestöt välttävät varainhankinnassaan stereotyyppistä kurjuuskuvastoa. Järjestöjen mukaan näin on pitkälti jo tehty.
På svenska
Stackars afrikaner och vita räddare
En forskare hoppas att utvecklingsorganisationerna i sin medelinsamling skulle undvika stereotypier och kändisar som står och snyftar åt nöden omkring sig. Organisationerna intygar att de redan gjort det i stor utsträckning.
Poistuuko köyhyys kokeellisella tutkimuksella?
Vuoden 2019 talousnobel myönnettiin kolmelle kokeellisen köyhyystutkimuksen uranuurtajalle. Kriitikoiden mukaan heidän lääketieteestä kopioimansa lähestymistapa ei kuitenkaan vähennä köyhyyttä.
Kolumni
Sukupuolten tasa-arvo edistyy
Pekingin toimintaohjelman ja YK:n turvaneuvoston 1325-päätöslauselman laatimisesta on kulunut tasavuosia. Ne avartavat yhä tyttöjen ja naisten toiveita, mahdollisuuksia ja valintoja, kirjoittaa Elina Nikulainen.
Essee
Miksi Latinalainen Amerikka kuohuu?
Viime syksynä protestien aalto pyyhkäisi yli Latinalaisen Amerikan. Valinta demokratian tai tasa-arvoisemman talouden välillä ei enää kelvannut, vaan mielenosoittajat vaativat molempia, kirjoittavat Anna Heikkinen ja Eija Ranta.
På svenska
Varför sjuder det i Latinamerika?
I fjol höstas svepte en protestvåg över Latinamerika. Överallt från Haiti i Karibien till Chile i Anderna marscherade folk på gatorna och krävde förändringar i sina samhällen. Att välja mellan demokrati eller en mer jämlik ekonomi dög inte längre – demonstraterna krävde bådadera.
Ajankuva
Etiopia kierrättää muovipulloja
Keskivertoetiopialainen kuluttaa vuodessa kolmisen kiloa muovia, josta osa on kertakäyttöisiä juomapulloja. Sadan miljoonan ihmisen maassa se tarkoittaa valtavasti muovijätettä, jota on alettu nyt kerätä ja käsitellä uusiomuovin raaka-aineeksi.
Haastattelu
Levottomat jalat ovat vieneet suomalaislääkärin eri puolille maailmaa
Infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki on lähtenyt aina, kun suinkin on pystynyt.
Puheenvuorot
Rokote ei yksin riitä ehkäisemään tulevaisuuden ebolaepidemoita
Verenvuotokuumeen torjunta vaatii valistusta, toimivaa terveydenhuoltojärjestelmää ja turvallista elinympäristöä, kirjoittaa Ifeanyi M. Nsofor.
Vapaalla
Lumileikit kutsuvat Kaukasukselle
Lumi, edulliset hinnat ja viisumivapaus houkuttelevat Persianlahden maiden vierastyöläisiä lomailemaan Kaukasukselle Georgiaan.
På svenska
Dit gästarbetarna åker på semester: ”Som ett fattigmansschweiz”
Snö, förmånliga priser och visumfrihet lockar gäststarbetare från länderna vid Persiska viken på semester till Georgien i Kaukasus.
Esittelyssä
Mekong on enemmän kuin joki
Mekongin rikkaus perustuu vuotuiseen kiertoon, jossa sade ja kuivuus vuorottelevat. Nyt joen luontaista rytmiä häiritsevät padot ja muut rakennushankkeet.
Tuliaiset
Majvor Taddele oppi Myanmarissa, että ihminen haluaa olla hyvä
Majvor Taddele oppi Myanmarissa, että ihminen haluaa olla hyvä.
Sarjakuva
Rakkautta koronan aikaan
Koronaviruspandemia näkyi ystävänpäivänä Keniassakin.
Suomi tekee
Säätieto auttaa viljelemään oikea-aikaisesti
Nordic Climate Facility -ohjelma tukee yrityksiä ja järjestöjä kehittämään ilmastonmuutokseen liittyviä innovaatioita kehitysmaissa.