Lue näköislehti (PDF, 3,55 MB)

NRO 4 Joulukuu 2018

Soturit silpomista vastaan

Vaikka naisen sukuelinten silpominen on kielletty Keniassa, yhdeksän kymmenestä naisesta Samburun piirikunnassa ympärileikataan. Nyt joukko nuoria miehiä taistelee lopettaakseen tuskallisen perinteen.

Pitkä tie kaupan vapauteen

Afrikan maiden on helpompi käydä kauppaa eurooppalaisten kanssa kuin keskenään. Nyt tullimuurit ja muut kauppaa hidastavat kahleet näyttäisivät murtuvan vähitellen.

Pohjolan perhe hajoaa

Puoli vuosisataa sitten Pohjoismaat paransivat maailmaa yhteisillä hankkeilla. Nyt työtä tehdään omillaan, vaihtelevin tavoin ja osin eri puolilla maailmaa.

Pääkirjoitus

Vaikutukset nähtävä vivuttamiselta

”Dollari kehitysapuun tuo kohdemaalle tasan yhden dollarin, kun taas jokainen verotusohjelmaan sijoitettu dollari on tuottanut kehitysmaille keskimäärin sadan dollarin verotulot.” Lainaus on Suomen Kuvalehden artikkelista lokakuulta, ja ajatuksen on lehdelle lausunut James Karanja Verotarkastajat ilman rajoja -ohjelmasta. Ohjelma on Karanjan mukaan tuonut siihen osallistuneille kehitysmaille 414 miljoonan dollarin lisäverotulot kolmessa vuodessa. Summa on satakertainen ohjelman […]

På svenska

Ett minutiöst organiserat trafikkaos

Kenyas huvudstad är fullständigt beroende av sina matatu-minibussar. Konkurrensen om kunder är dock så blodig att bolagen lägger tusentals euro på att utrusta och smycka sina bussar. Nu växer konkurrensen också på taximarknaden.

På svenska

Lång väg till fri handel

De afrikanska länderna har lättare att bedriva handel med européer än med varandra. Nu verkar dock tullmurar och andra hinder som försvårar handeln så småningom ge vika.

På svenska

Män går till kvinnokamp

Även om kvinnlig könsstympning är förbjuden i Kenya är nio av tio kvinnor i distriktet Samburu omskurna. Nu kämpar en grupp unga män för att få stopp på den plågsamma traditionen.

Vapaalla

Organisoitu liikennekaaos

Kenian pääkaupunki on täysin riippuvainen matatu-minibusseistaan. Kilpailu asiakkaista on kuitenkin niin kova, että busseja tuunataan tuhansilla euroilla. Nyt kilpailu kasvaa myös taksimarkkinoilla.

Infografiikka

Hyvä paha muovi

Murto-osa maailman muovista käytetään Afrikassa, mutta muovi on sielläkin mittava ongelma. Suomalaisyhtiö aloittelee Keniassa maidon muovipussitusta – ja sillä voi olla paljon myönteisiä vaikutuksia.

Sarjakuva

Teräaseet pois!

Vuodenvaihteen loma-aika koittaa, ja monet maahanmuuttajataustaiset sukuloivat Afrikassa. Lentokentällä tytöt tietävät, että teräviä esineitä ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa matkustamoon. Mutta mikä heitä odottaa perillä? Etenkin koulujen kesälomilla tyttöjä saattaa olla vastassa ympärileikkaaja, joka silpoo heidän sukuelimensä perinteen mukaisesti. Somaliassa lähes kaikki tytöt ja naiset on silvottu eriasteisesti. Paikalliset leikataan 7–10-vuotiaina, lomailijat taas 12–14-vuotiaina, mikä on […]

Kolumni

Tuplasokki tuhosi Liberian saavutuksia

Köyhien maiden pitäisi säästää pahan päivän varalle, mutta juuri köyhille maille ja niiden köyhimmille kansalaisille se on kaikkein vaikeinta, kirjoittaa Kristiina Karjanlahti.

På svenska

Zambias skogar går upp i rök

Befolkningsökningen och tillverkningen av träkol hotar att förvandla Afrika till en enda stor grill. I Zambia har man kanske äntligen börjat se skogen för alla träd.

På svenska

Hallå, finska firmor – bege er till Somalia!

Konsulten och Nokia-veteranen Yusuf M. Mubarak anser att finska firmor har goda chanser att få smaka på det gryende uppsvinget i Somalia. De första har redan aktiverat sig. Somalias ekonomi har ännu inte kommit på fötter och såren efter det långa inbördeskriget blöder fortfarande. Internationella investerares intresse för landet har dock vaknat, det känsliga säkerhetsläget […]

Ajankuva

Kokot roihusivat Meskel-juhlassa

Syyskuun lopussa ympäri Etiopiaa vietettävän ortodoksikristittyjen Meskel-juhlan taustalla on vanha kristillinen legenda, jonka mukaan Rooman keisarin Konstantinus Suuren äiti Pyhä Helena löysi vuonna 326 Jerusalemista ristin, jolle Jeesus oli kolme vuosisataa aikaisemmin naulittu.

Pinnalla

Uganda – Tasa-arvon uudisraivaaja

Sukupuolitietoisen budjetoinnin edelläkävijäksi on noussut itäafrikkalainen Uganda, jossa laki velvoittaa selvittämään valtion budjetin tasa-arvovaikutukset. Käytännön toteutusta hidastaa tilastotiedon puute.

Vapaalla

Kirjat: Etiopian maatalouden muutos on kesken

Etiopia halajaa Maailmanpankin luokituksessa matalan keskitulon maaksi vuoteen 2025 mennessä. Valtio onkin panostanut voimallisesti etenkin vientiteollisuuteen: on rakennettu teitä, voimalaitoksia ja yrityspuistoja sekä houkuteltu ulkomaista pääomaa. Tuloksena maan talous on kasvanut noin kymmenen prosentin vuosivauhtia koko 2000-luvun. Myös köyhien ihmisten osuus on vähentynyt, kun terveydenhoito, koulutus ja sosiaalipalvelut ovat parantuneet. Pahimpien kuivien kausien aikana valtio […]